Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

"Μιλώ για τα ψηλά, τ' απάτητα βουνά"

Επειδή η γνώση (και η εμπειρία) είναι για να μοιράζεται, και η γνώση δεν σταματά στα πλαίσια ενός σχολικού εγχειριδίου, ούτε σε μέρη συνηθισμένα και γνώριμα, μετά το αφιέρωμα στα Δωδεκάνησα, σειρά είχαν τα ψηλά βουνά και τα δάση.!!
Ένα δίωρο αφιέρωμα στο μοναδικό Παρθένο Δάσος της Ελλάδας και στην καφέ αρκούδα.
Οι μαθητές συζήτησαν αρχικά σε ομάδες για το τι μπορούμε να συναντήσουμε σε ένα δάσος, μιλήσαμε για... την έννοια του οικοσυστήματος και πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε ΟΛΟΙ να συνυπάρχουμε με τη φύση. Παρακολουθήσαμε βίντεο για το μοναδικό Παρθένο Δάσος της Ελλάδας που βρίσκεται στα σύνορα του νομού Δράμας και μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι και αποτελεί παρακαταθήκη για όλους μας. Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στην καφέ αρκούδα που αποτελεί προστατευόμενο είδος, έπειτα, σε ομάδες μαθητών, κάναμε αναπαράσταση μιας τυχαίας συνάντησης ανθρώπου με αρκούδα μέσα στο δάσος.
✓Συζητήσαμε τι καλύτερο μπορεί να γίνει για την προστασία των δασών και της φύσης.
✓Συγκρίναμε το νορβηγικό έλατο (ερυθρελάτη) με το έλατο που φυτρώνει στο δάσος του Χολομώντα.
✓ Μαθαίνουμε να σεβόμαστε κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη, και όχι να φοβόμαστε.
✓να συνυπάρχουμε αρμονικά με όλα τα πλάσματα
✓να μαθαίνουμε για μέρη που δεν γνωρίζαμε καν ότι υπάρχουν και να συγκρίνουμε μεταξύ τους.
✓ν' αγαπάμε τα βουνά κ τα πέλαγα.

Ευχαριστώ τον κ. Διευθυντή του σχολείου για την έγκριση να υλοποιήσω και τη συγκεκριμένη δράση, τους μαθητές που συμμετείχαν με ενδιαφέρον.!! Όλα αυτά, όσο κι αν κάποιος τα γνωρίζει λόγω καταγωγής ή εμπειριών ζωής, απαιτούν ώρες δουλειάς και οργάνωση και προετοιμασία που ποτέ κανείς δεν θα δει. Δύσκολο πράγμα να ΄σαι εκπαιδευτικός, όμορφο συναίσθημα όμως όταν βλέπεις τη χαρά των παιδιών όταν μαθαίνουν πράγματα διαφορετικά και ασυνήθιστα.

Χριστίνα Κούτη 

Δασκάλα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου 





















Δεν υπάρχουν σχόλια: