Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Οι κορυφαίες 10 εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο.


Τυπογραφείο (Πιεστήριο Εκτύπωσης)


Εφευρέτης:
Γιόχανς Γκουτένμπεργκ (Johannes Gutenberg)

Ο Γιόχανς Γκουτένμπεργκ είχε εφεύρει στον τυπογραφείο το 1450 μ.Χ. δανεισμένος σε μεγάλο βαθμό από τα κινεζικά στοιχεία και την εφαρμογή τους σε ένα εξελιγμένο μηχάνημα. Τον 19ο αιώνα λοιπόν αντικατέστησαν τα... ξύλινα μέρη με μεταλλικά για να επιταχύνουν την διαδικασία της εκτύπωσης.



Τηλεσκόπιο

Το τηλεσκόπιο εφευρέθηκε το 1608 στην Ολλανδία και η αρχική του εφεύρεση αποδίδεται στον Χανς Λιπερσέι και στον Ζακαρίας Γιάνσεν, αμφότεροι οπτικοί της ολλανδικής κωμόπολης Μίντελμπουρχ, και επίσης στον Τζέιμς Μέτιους. Τα αρχικά ολλανδικά τηλεσκόπια ήταν όλα διοπτρικά και αποτελούνταν από κοίλο φακό. Πολλά τηλεσκόπια κατασκευάστηκαν στην Ολλανδία το 1608 και έτσι δεν άργησε το επαναστατικό αυτό οπτικό όργανο να διαδοθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.


Ατμομηχανή

Το 1712, την οποία βελτίωσε ο Τζέιμς Βατ. Έκτοτε οι ατμομηχανές συνέχισαν να βελτιώνονται και να εξελίσσονται συνεχώς, παίζοντας το βασικό ρόλο στην πραγματοποίηση της Βιομηχανικής επανάστασης .




Υπολογιστής

Εφευρέτης: Τσαρλς Μπάμπατζ (Charles Babbage)
Ο Τσαρλς Μπάμπατζ (Charles Babbage) ήταν Αγγλικός μαθηματικός, μηχανικός και εφευρέτης του 19ου αιώνα ο οποίος συχνά αναφέρεται ως "ο πατέρας του υπολογιστή" για την επινόηση του πρώτου μηχανικού υπολογιστή.





1876


Τηλέφωνο

Εφευρέτης: Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ (Alexander Graham Bell, 1847 – 1922)
Το 1876 ο διαπρεπής Σκοτσέζος επιστήμονας, εφευρέτης και μηχανικός, Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, ενώνει δύο κύπελλα με ένα νήμα στο κάτω μέρος των δύο άκρων και το χρησιμοποίησε για να μιλήσει από το ένα άκρο και να ακούσει από το άλλο. Αυτό έθεσε το θεμέλιο έργο για μια άλλη επαναστατική εφεύρεση που σήμερα είναι η προέκταση του χεριού μας, το τηλέφωνο.





Τηλεόραση

Εφευρέτης: Βλαντιμίρ Κ. Ζόβρυκιν και Φίλο Φάρνσγουορθ Αν και η εφεύρεση της τηλεόρασης δεν μπορεί να αποδοθεί σε ένα άτομο, πιστεύεται σε μεγάλο βαθμό ότι η εφεύρεση της σύγχρονης τηλεόρασης ήταν έργο δύο ανθρώπων, του Βλαντιμίρ Κοσμά Ζβόρικιν (1923) και του Φίλο Φάρνσβορντ (1927).
Είναι αλήθεια ότι ο Ζβορίκιν κατασκεύασε το πρωτότυπό του το 1923, αλλά δεν κατόρθωσε να πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας παρά μόνο το 1938, και αυτό αφού έκανε «ουσιώδεις αλλαγές» στον αρχικό του σχεδιασμό.





Λάμπα

Εφευρέτης: Τόμας Έντισον (Thomas Alva Edison, 1847 – 1931)
Η εφεύρεση του λαμπτήρα αναπτύχθηκε σε όλη τη δεκαετία του 1800 με Thomas Edison αποδόθηκε ως ο κύριος εφευρέτης ενός λαμπτήρα που διήρκεσε 1500 ώρες χωρίς καύση το 1879. Η ιδέα προωθήθηκε από πολλούς άλλους για να δημιουργήσει μια λειτουργική και φωτεινή λάμπα που έφερε επανάσταση στην ανθρώπινη διαβίωση.




Πενικιλλίνη

Εφευρέτης: Αλεξάντερ Φλέμινγκ (Alexander Fleming, 1881 – 1955)
Ανακαλύφθηκε τυχαία σε ένα μολυσμένο από βακτηρίδια σκεύος το 1928. Το φάρμακο της πενικιλίνης είναι χρησιμοποιείται σε μια ομάδα αντιβιοτικών που θεραπεύει αρκετές λοιμώξεις στους ανθρώπους χωρίς να τους βλάψει. Η πενικιλίνη παρήχθη μαζικά κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου για να απαλλάξει τους στρατιωτικούς από αφροδίσια νοσήματα και εξακολουθεί έως σήμερα να χρησιμοποιείται ως πρότυπο αντιβιοτικό για λοιμώξεις.



Διαδίκτυο

Εφευρέτης: Βιντ Σερφ (Vinton Cerf)
Το Διαδίκτυο αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1973 από τον Βιντ Σερφ με την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (Advanced Research Projects Agency - ARPA). Η αρχική του χρήση ήταν να παρέχει ένα δίκτυο επικοινωνίας σε ερευνητικά εργαστήρια και πανεπιστήμια εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.


Παγκόσμιος Ιστός      1989

Εφευρέτης: Τιμ Μπέρνερς Λι (Tim Berners-Lee)
Ο Παγκόσμιος Ιστός είχε αρχικά προβλεφθεί από τον Άγγλο συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Άρθουρ Κλαρκ (Arthur C. Clarke), όταν έγραψε ότι οι δορυφόροι μιας μέρας θα φέρνουν στο μυαλό μας την συσσωρευμένη γνώση του κόσμου, την διεύρυνση των τηλεπικοινωνιών, της τηλεόρασης και του υπολογιστή. Ωστόσο, η εφεύρεση έγινε 19 χρόνια αργότερα, το 1989 από έναν υπάλληλο του CERN, του Τιμ Μπέρνερς Λι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: