Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου

 
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος με θέμα «Ένας διάλογος με τον πολιτισμό», οι μαθητές/-τριες της Δ2  τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου, στις  3 Απριλίου 2024, επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς , Πεύκου Μαρία , Χριστίνα Κούτη και Δήμητρα Μπακαλούδη . 

 Στο  χώρο του Μουσείου....

παρουσιάζονται ευρήματα που καλύπτουν χρονολογικά τις περιόδους από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους και προέρχονται από το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, καθώς και από δωρεές και συλλογές, με σημαντικότερη την αρχαιολογική Συλλογή Λαμπρόπουλου. 

Την έκθεση συμπληρώνουν πολυμεσικές εφαρμογές, διαδραστικές οθόνες και βίντεο.





Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024 οι μαθητές της Δ2 τάξης πραγματοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου με τίτλο “Παιχνίδια μέσα στο χρόνο”. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει στο παιχνίδι, ως ατομική και κοινωνική δραστηριότητα – αναπόσπαστο μέρος του δημιουργικού ελεύθερου χρόνου στον παιδικό κόσμο κατά την αρχαιότητα και παρακολουθεί την εξέλιξή του μέχρι τα σύγχρονα παιδικά παιχνίδια.

Το πρόγραμμα το υλοποίησε η κ. Ολυμπία Νασιώκα αρχαιολόγος , της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους. 

Στην αρχή τα παιδιά έπαιξαν παιχνίδια συγκέντρωσης.

Μετά οδηγήθηκαν στην αίθουσα των Συλλογών,  στην προθήκη με τα ειδώλια, όπου η κ. Νασιώκα μίλησε στα παιδιά για τα εκθέματα.

Στη συνέχεια πήγαν στην αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου. Εκεί τα παιδιά είδαν αντίγραφα αρχαίων παιχνιδιών, τα σύγκριναν με τα σύγχρονα και βρήκαν ομοιότητες και διαφορές, είδαν πώς έπαιζαν τα παιδιά στην αρχαιότητα και άκουσαν τα ονόματα των παιχνιδιών της αρχαίας εποχής.










Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στην τάξη. Τα παιδιά χρωμάτισαν παιχνίδια και ζωγράφισαν πλαγγόνες,  ίυγγες, σείστρα και άλλα....


Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Ολυμπία Νασιώκα για όσα μας είπε και μας έδειξε. Ήταν τόσο ενδιαφέροντα....

Δεν υπάρχουν σχόλια: