Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Γεωγραφία Ε΄: Η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα

Σ΄ αυτό  το κεφάλαιο θα μάθουμε:

α) τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας

β)τις περιοχές της παραγωγής τους

ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ 

ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

 Χάρτης 

Νομοί Ελλάδας

 Παρατηρήστε το χάρτη παραγωγής προϊόντων τηςΕλλάδας (εικόνα 36.1) και εντοπίστε τους....

νομούς, στους οποίους παράγονται τα τρία κυριότερα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας: τα εσπεριδοειδή, οι ελιές και τα σταφύλια.

Τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας είναι: δημητριακά, ελιές-λάδι, σταφύλια-κρασί, εσπεριδοειδή, βιομηχανικά φυτά (καπνά, βαμβάκι, τεύτλα), λαχανικά. 

Πολλά από αυτά οι αγρότες μας με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων τα τυποποιούν και τα εξάγουν και σε άλλες χώρες. Οι οργανωμένες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων βοηθούν πολύ στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας..

Η αγροτική παραγωγή δεν είναι πάντα εξασφαλισμένη. Πολλές φορές κακές καιρικές συνθήκες, ανομβρία ή διάφορες ασθένειες που πλήττουν τα φυτά καταστρέφουν τα προϊόντα και δημιουργούν στους παραγωγούς σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στα προβλήματα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις δυσκολίες που συναντούν οι αγρότες-παραγωγοί, οι οποίες έχουν να κάνουν με την πώληση των προϊόντων τους και τις υψηλές τιμές των φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων και των αγροτικών μηχανημάτων.

Το κράτος, για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, έχει δημιουργήσει οργανωμένες υπηρεσίες, όπως είναι η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), το Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) κ.ά., οι οποίες βοηθούν οικονομικά και συμβουλευτικά τους αγρότες.


εικόνα

Εικόνα 36.3α: Παλαιός τρόπος καλλιέργειας της γης

εικόνα

Εικόνα 36.3β: Σύγχρονος τρόπος καλλιέργειας της γης

Δεν υπάρχουν σχόλια: