Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Μελέτη Περιβάλλοντος Α1: Πολύγυρος, ο τόπος μας

Ο Πολύγυρος είναι πόλη της Μακεδονίας, έδρα του δήμου Πολυγύρου και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής στην Κεντρική Μακεδονία. Βρίσκεται 70 χλμ. ΝΑ της Θεσσαλονίκης και είναι χτισμένος στους πρόποδες του όρους Χολομώντα. Σύμφωνα με....
την τελευταία απογραφή, του 2011, το πολεοδομικό συγκρότημα του Πολυγύρου έχει 6.121 κατοίκους.



Βλέπουμε από ψηλά τον Πολύγυρο.

Ο Πολύγυρος βρίσκεται περίπου στο κέντρο της χερσονήσου της Χαλκιδικής. Είναι κτισμένος σε υψόμετρο 500-560μ.στους πρόποδες του όρους Χολομώντας. Διαρρέεται από πολλούς μικρούς χειμάρρους, των οποίων τα νερά βρίσκουν άνοιγμα και διαρρέουν προς τη θάλασσα.(Ολύνθιος και Χαβρίας).


Οι κάτοικοι του Πολυγύρου ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Βασικότερα γεωργικά προϊόντα είναι το ελαιόλαδο και η χονδροελιά Χαλκιδικής, ενώ κυριαρχεί η εκτροφή αιγοπροβάτων. Αξιοσημείωτος είναι και ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων, καθώς ο Πολύγυρος, ως πρωτεύουσα νομού, φιλοξενεί τις νομαρχιακές υπηρεσίες, τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές, την πυροσβεστική υπηρεσία, το νοσοκομείο Χαλκιδικής και τα τοπικά ασφαλιστικά ταμεία. Στον Πολύγυρο, επίσης, λειτουργούν νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσιο, λύκειο, ΕΠΑΛ/ΣΕΚ, καθώς και το ΙΕΚ Χαλκιδικής.
Οι Εκκλησίες της πόλης είναι ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Χαράλαμπος υπάρχουν όμως και πάρα πολλά εξωκλήσια.
ΙΣΤΟΡΙΑ:Οι κάτοικοι του Πολυγύρου συμμετείχαν στη μεγάλη επαναστατική κίνηση του 1821 κατά των τούρκων. 

 Σ' αυτές τις επιχειρήσεις διακρίθηκαν οι Πολυγυρινοί, Κύρκος και Μαυρουδής Παπαγεωργάκης και ο Εμμανουήλ Παπάς από τις Σέρρες.

Πολιτιστική δραστηριότητα


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου περιλαμβάνει εκθέματα προερχόμενα από ολόκληρη τη χερσόνησο της Χαλκιδικής.  Εκεί εκτίθενται και τα ευρήματα από τις ανασκαφές στο χώρο της αρχαίας Ολύνθου.

Στην πόλη υπάρχει επίσης Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στην οικία Καραγκάνη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παραδοσιακές φορεσιές, αγροτικά εργαλεία και την αναπαράσταση του αστικού σπιτιού. 
 Ο εορτασμός της Αποκριάς προσελκύει επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή. 

Ένα "οδοιπορικό" στην πόλη του Πολυγύρου από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄τάξης του 2ου Δημ. Σχολείου Πολυγύρου. (12-3-2012)





ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΟΥΙΖ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: