Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Η 25η Μαρτίου 1821

 



Διονύσιος Σολωμός: Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν (ολόκληρος)


Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος-Μάντζαρος είναι ο συνθέτης του εθνικού μας ύμνου, αν και δεν είναι τόσο γνωστός, παρά το γεγονός ότι ίσως υπήρξε ο σημαντικότερος συνθέτης στη μουσική ιστορία της χώρας.
Γεννήθηκε το 1795 στην ΚέρκυραΠήρε τα πρώτα του μαθήματα στο πιάνο από τη μητέρα του, Ρεγγίνα. Συνέχισε τις σπουδές του στην Κέρκυρα και στη συνέχεια στο περίφημο Ωδείο της Νάπολης έχοντας τόσο καλές επιδόσεις που του έγινε πρόταση να αναλάβει τη διεύθυνση του Ωδείου. Ο ίδιος όμως επιθυμούσε να επιστρέψει στην Κέρκυρα. Ήταν τόσο ταπεινός και, παρά τις εκπληκτικές σπουδές του, δε θεωρούσε τον εαυτό του επαγγελματία μουσικό.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι παρέδιδε δωρεάν μαθήματα μουσικής σε άπορα παιδιά στο σπίτι του. Θεωρούσε σημαντικότερη τη διάδοση της μουσικής τέχνης στα παιδιά της Κέρκυρας παρά την πληρωμή. Το 1840 ίδρυσε, μεταξύ άλλων τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας.
Το 1865, ο βασιλιάς Γεώργιος κατέφτασε στην Κέρκυρα. Στην προκυμαία τον υποδέχθηκε η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας η οποία παιάνισε το γνωστό απόσπασμα. Ο Γεώργιος ενθουσιάστηκε με το άκουσμα του Ύμνου και αποφάσισε με Βασιλικό Διάταγμα την καθιέρωση του αποσπάσματος αυτού ως Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας. 
Σήμερα, ο Ύμνος είναι ελαφρώς παραποιημένος και απλοποιημένος για να μπορεί να τραγουδιέται ή να εκτελείται μουσικά από όλους με σχετική ευκολία.
Πέθανε την άνοιξη του 1872.Το τάφος του βρίσκεται στο νεκροταφείο της Κέρκυρας και το έργο του στην καρδιά κάθε Έλληνα, όταν ακούει ή τραγουδάει τον ύμνο της πατρίδας του...


Δεν υπάρχουν σχόλια: