Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Οι συνταγές μας

1.Μελιτζάνα λαδερή με φασολάκια και αρνίσια σουτζουκάκια

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μελιτζάνα φλάσκα κομμένη στη μέση....
  • 300 γρ. αμπελοφάσουλα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • ½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • ½ ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ

  • 200 γρ. κιμάς αρνίσιος
  • 40 γρ. ψωμί ψίχα μουλιασμένο
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αλατοπιπερώνουμε τη μελιτζάνα, χαράζουμε την επιφάνειά της και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά ή την τηγανίζουμε.
  2. Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν και προσθέτουμε τα αμπελοφάσουλα, αλάτι, πιπέρι.
  3. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
  4. Πριν από το τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό.
  5. Για τα σουτζουκάκια ρίχνουμε σε μπολ όλα τα υλικά, ζυμώνουμε και πλάθουμε έξι σουτζουκάκια.
  6. Σε τηγάνι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα σουτζουκάκια απ' όλες τις πλευρές μέχρι να γίνουν τραγανά απέξω και ζουμερά από μέσα.
  7. Με ένα κουτάλι πιέζουμε την επιφάνεια της μελιτζάνας για να της δώσουμε βάθος και προσθέτουμε τη σύβραση από τα φασολάκια, καλύπτουμε με τις λεπτές φέτες ντομάτας και σκεπάζουμε με τα σουτζουκάκια.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.
  9. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με κρύα ξινομυζήθρα.
  10. Καλή σας όρεξη!!!!
  11. Ισαμπέλα Ντεντγκιονάι
  12. 2.Μοσχαράκι Κοκκινιστό με Κριθαράκι
  13. ΥΛΙΚΑ
  14. 500 γρ. Κριθαράκι Μέτριο 

    ½ φλ. ελαιόλαδο

    1.300 γρ. μοσχάρι  κομμένο σε μεγάλους κύβους ή μερίδες χωρίς κόκκαλο

    1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

    2 κλωνάρια μαϊντανό

    150 ml. κόκκινο κρασί

    1 κ. σούπας πελτέ

    600 γρ. ντομάτα κονκασέ

    1 κ. γλυκού ζάχαρη

    2 δαφνόφυλλα

    3 – 4 κόκκους μπαχάρι

    αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα

    4 – 5 κ. σούπας ξερή μυζήθρα τριμμένη

  15. ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  16. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε  το κρέας από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 – 3 λεπτά ακόμα.

    Σβήνουμε με κρασί, ρίχνουμε την ζάχαρη, την δάφνη, το μπαχάρι, τον μαϊντανό, την ντομάτα στον τρίφτη, τον πελτέ και 1 λίτρο νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει η σάλτσα, για περίπου 1 ½ ώρα. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από την φωτιά.

    Βάζουμε το πήλινο σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για να ζεσταθεί. Τσιγαρίζουμε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο το κριθαράκι για 1 – 2 λεπτά και μετά το αδειάζουμε στο πήλινο σκεύος. Αφαιρούμε από το κρέας την δάφνη και τον μαϊντανό και το ρίχνουμε πάνω στο κριθαράκι. Προσθέτουμε βραστό νερό, σταυρώνουμε και ψήνουμε για 30 – 40 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά.

    Πασπαλίζουμε με τριμμένη ξερή μυζήθρα και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε.

  17. Καλή μας όρεξη!!! 

  18. Άγγελος  Μαναζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: