Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

 Την  Κυριακή 17-10-2021 θα γιορτασθεί η επέτειος για το Μακεδονικό αγώνα . 

Τι είναι  όμως παιδιά ο Μακεδονικός αγώνας και γιατί τον γιορτάζουμε; 

Σίγουρα το όνομα και μόνο Μακεδονικός αγώνας σας κάνει να σκέφτεστε ότι πρόκειται για κάτι που έγινε στη Μακεδονία. Και πραγματικά έτσι είναι. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα ήταν για πάρα πολλά χρόνια σκλαβωμένη στους Τούρκους. Δεν ελευθερώθηκε όλο το κράτος μας την ίδια χρονική στιγμή. Έτσι ενώ άλλα μέρη της Ελλάδας όπως....

  η Πελοπόννησος και  η Στερεά Ελλάδα ήταν ελεύθερες, η Μακεδονία ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους.

Και δεν έφτανε αυτό, υπήρχαν και οι Βούλγαροι που προσπαθούσαν να εξαφανίσουν το ελληνικό στοιχείο από την περιοχή της Μακεδονίας. Ήθελαν  να κερδίσουν αυτοί τη Μακεδονία και ν΄ αποκτήσουν έξοδο προς τη θάλασσα, Έτσι έκλεβαν, λεηλατούσαν και  βασάνιζαν τους Μακεδόνες, αναγκάζοντάς τους να γίνουν Βούλγαροι. Οι Μακεδόνες είχαν να παλέψουν με δύο εχθρούς, τους Τούρκους και τους Βούλγαρους. Μιλάμε για τα χρόνια 1903-1908.

Σ αυτή τη στιγμή έγινε μια προσπάθεια από Έλληνες που αγαπούσαν την πατρίδα και ήθελαν να βοηθήσουν τους Έλληνες που υπέφεραν.  Έτσι άφησαν τα σπίτια τους και την καλοπέρασή τους και πέρασαν στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της Μακεδονίας, προσφέροντας βοήθεια στους συμπατριώτες τους.

Ένας από αυτούς τους Έλληνες ήταν και ο Παύλος Μελάς, ο οποίος ήρθε στη Μακεδονία και αγωνίστηκε με τα παλικάρια του εναντίον των Βουλγάρων, προσπαθώντας όμως να μην τους πάρουν είδηση οι Τούρκοι. Γρήγορα έγινε γνωστή η δράση του. Έτσι σε κάποια στιγμή τους έστησαν ενέδρα οι Τούρκοι . Σ΄ αυτή τη συμπλοκή ένα τούρκικο βόλι τον χτύπησε , και άφησε την τελευταία του πνοή στην γη της Μακεδονίας, κοντά στην Καστοριά. Ήταν μόλις 34 χρονών.

Ο θάνατος του Παύλου Μελά, έγινε η αφορμή να γιορτάζουμε τον Μακεδονικό αγώνα στις 13 Οκτωβρίου  (Φέτος όμως γιορτάζεται την Κυριακή στις 17 /10/2021)

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Κάντε κλικ  πάνω για να  περιηγηθείτε στο Μουσείο του Μακεδονικού Αγώνα . 



Δεν υπάρχουν σχόλια: