Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Κεφ 32. Διαφορετικές εκφράσεις των αριθμών

 


 ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Μπορούμε να εκφράσουμε μια ποσότητα ή ένα μέρος αυτής με φυσικό αριθμό, με δεκαδικό αριθμό, με κλασματικό ή μεικτό αριθμό ή και με ποσοστά.


Φυσικοί Αριθμοί.....

Φυσικοί αριθμοί λέγονται οι αριθμοί που δείχνουν πλήθος μονάδων.

Αφού οι φυσικοί αριθμοί δημιουργούνται από την επανάληψη της μονάδας, αυτό σημαίνει ότι δεν τελειώνουν ποτέ, είναι άπειροιΞεκινούν από το 0, το οποίο είναι ο μικρότερος φυσικός αριθμός και φτάνουν στο ∞ (άπειρο). Για να δημιουργηθούν οι αριθμοί χρησιμοποιούνται 10 διαφορετικά ψηφία : 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.

Οι Δεκαδικοί Αριθμοί

Δεκαδικοί Αριθμοί είναι οι αριθμοί που δείχνουν ολόκληρες ποσότητες και μέρος μιας ποσότητας ή μόνο μέρος μιας ποσότητας. Π.χ. 5, 25 λίτρα γάλα → 5 λίτρα γάλα και 0,25 του λίτρου γάλα.

Οι Κλασματικοί Αριθμοί

Κλασματικός αριθμός ή κλάσμα είναι ο αριθμός που δείχνει σε πόσα ίσα μέρη χωρίσαμε την ακέραια μονάδα και πόσα από τα ίσα μέρη πήραμε.

klasmaΤο κλάσμα αποτελείται από τη γραμμή κλάσματος, έναν αριθμό που γράφεται κάτω από τη γραμμή κλάσματος και λέγεται παρονομαστής (δείχνει σε πόσα ίσα μέρη χωρίσαμε την ακέραια μονάδα) και έναν αριθμό που γράφεται πάνω από τη γραμμή κλάσματος και λέγεται αριθμητής (δείχνει πόσα από τα ίσα μέρη πήραμε).

Οι Μεικτοί Αριθμoί

Μεικτό λέμε τον αριθμό που αποτελείται από ολόκληρες μονάδες και ένα κλάσμα που δείχνει μέρος της ολόκληρης μοναδας. π.χ.325

Το Ποσοστό ενός ποσού

Ποσοστό ενός ποσού είναι ένας αριθμός που δείχνει το μέρος μιας ποσότητας που έχει χωριστεί σε 100 (ποσοστό στα 100) ή σε 1.000 (ποσοστό στα χίλια) ίσα μέρη. Το ποσοστό γράφεται με έναν αριθμό που δείχνει το μέρος της ποσότητας και το σύμβολο % (αν η ποσότητα είναι χωρισμένη σε 100 ίσα μέρη) ή το σύμβολο  (αν η ποσότητα είναι χωρισμένη σε 100 ίσα μέρη). Ένα ποσοστό μπορεί να γραφτεί ως δεκαδικό κλάσμα και ως δεκαδικός αριθμός. Π.χ. 47% = 47100 = 0,47

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια: