Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Eκπαιδευτικό πρόγραμμα βιωματικού εργαστηρίου με θέμα «ούτε Καλύτερος – ούτε Χειρότερος απλά Διαφορετικός»

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 ολοκληρώθηκε το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα βιωματικού εργαστηρίου με θέμα «ούτε Καλύτερος – ούτε Χειρότερος απλά Διαφορετικός»
Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από τους αρμοδίους φορείς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και απευθυνόταν σε μαθητές της Β΄ τάξης του  σχολείου μας.  Είναι ενταγμένο στα προγράμματα αγωγής υγείας του Δικτύου  Δράσεων Πρόληψης και...
Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εφαρμόστηκε από τους επαγγελματίες υγείας με ψυχοκοινωνική ειδίκευση, δηλαδή από τις ψυχολόγους,την κα Χρυσούλα Λειβαδιώτου και την κα Ελένη Τσιρώνη. 
 Οι γενικότεροι στόχοι του βιωματικού εργαστηρίου ήταν να συμβάλει μέσα από τη βιωματική μάθηση στην αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των μαθητών απέναντι στη διαφορετικότητα, με σκοπό την ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων, που θα τους βοηθήσουν να αναγνωρίσουν συναισθήματα τόσο στον εαυτό τους όσο και στους άλλους, αλλά και να τα εκφράσουν με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο. Μέσα από το βιωματικό εργαστήριο, οι μαθητές  κλήθηκαν να δουν τον εαυτό τους ως πολύτιμο και εκτιμώμενο μέλος της κοινότητας της τάξης τους, να γίνουν υπεύθυνα μέλη μιας ομάδας, να μοιραστούν σκέψεις, να αναγνωρίσουν και να αποδεχθούν τη διαφορετικότητα.
Το πρόγραμμα με δραστηριότητες σε επίπεδο ομάδων και σε ολομέλεια τάξης (ανάλογα με τις μορφές των δραστηριοτήτων) αξιοποίησε τις παρακάτω τεχνικές κύκλος συζητήσεων, τεχνικές επικοινωνίας, ελεύθερος συνειρμός, διεργασία σε μικρές ομάδες, παιχνίδι ρόλων, εικαστική προσέγγιση.



Πρώτα από όλα σύναψαν το συμβόλαιό τους.


*να βοηθάμε ο ένας τον άλλον 
* να μην σχολιάζουμε τα λεγόμενα των άλλων 
να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον 
* να μην κοροϊδεύουμε τους άλλους 
* να μην τσακωνόμαστε αλλά να συνεργαζόμαστε 
* να ακούμε προσεκτικά τους άλλους για να μας ακούνε και αυτοί 
* να αγαπάμε και να νοιαζόμαστε για τους άλλους.
* Κανόνας απαράβατος ακούμε προσεκτικά. 
* Κανείς δεν διακόπτει τον άλλον, δεν σχολιάζουμε τη γνώμη του άλλου. 

Τα έγραψαν στον πίνακα στην διάρκεια  του προγράμματος, είπαν τις σκέψεις τους και εξέφρασαν τις γνώμες τους. 
Έπαιξαν τις μουσικές καρέκλες.


Σε πρώτη φάση ασχολήθηκαν αρκετά με δραστηριότητες γνωριμίας της ομάδας, (μαθητές και δασκάλα) μ΄ έναν νέο και διαφορετικό τρόπο. Στόχος η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης. Καθισμένοι σε κύκλο, ξεκίνησαν από την κυρία τους. Είπε το όνομά της και έδωσε πληροφορίες για τον εαυτό της. Στη συνέχεια, πετώντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλον πέρασαν όλοι από αυτή τη δοκιμασία.


Στις επόμενες συναντήσεις μίλησαν για τα συναισθήματά τους. Κατέγραψαν αυτά στον πίνακα και επέλεξαν τα τέσσερα (4) βασικότερα – χαρά, λύπη, θυμό φόβο. Συζήτησαν για το πότε και πώς τους δημιουργούνται αυτά τα συναισθήματα, γιατί τα νιώθουν, τι κάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχουν «καλά» ή «κακά» συναισθήματα. Αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα. 

Τέλος η κα Χρυσούλα  Λειβαδιώτου τους διάβασε ένα  παραμύθι από το βιβλίο «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ» της ΕΨΥΠΕ. 


Σχολιάσαν: Το Χριστινάκι ήταν δυστυχισμένο γιατί οι συμμαθητές του το κορόιδευαν. Η Χριστίνα άρχισε να ελπίζει όταν είδε ότι η συγγραφέας που τους επισκέφτηκε ήταν κι αυτή κοντή. Αυτό όμως δεν την εμπόδισε να γίνει σπουδαία συγγραφέα. Επίσης της έδειξε αγάπη και αποδοχή και πρόβαλλε τα θετικά της στοιχεία της. Η Χριστίνα ένιωσε στο σχολείο τη βία.

Καταλάβαμε ότι όλοι μέσα σε μια ομάδα είναι ίσοι. Καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα, την αξία του, το ταλέντο του, το χάρισμά του, τη δική του ομορφιά.

 Το διαφορετικό στοιχείο σε μια ομάδα δεν πρέπει ούτε να το κοροϊδεύουμε, ούτε να το απορρίπτουμε. Το διαφορετικό μπορεί να είναι πλούτος για όλους τους άλλους. Μπορεί να είναι αυτό που θα προσφέρει νέα γνώση, εμπειρίες, ιδέες. Άλλωστε, πόσο βαρετά θα ήταν όλα άμα ήμασταν όλοι ίδιοι. Μάθαμε ακόμη ότι πρέπει να βάζουμε το εγώ μας στην άκρη και να είμαστε ισότιμα μέλη μιας ομάδας και ενωμένοι σαν μια γροθιά. Μόνο τότε μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας και να νιώσουμε πραγματικά ευτυχισμένοι.
Ευχαριστούμε την κα Χρυσούλα Λειβαδιώτου και την κα Λένα Τσιρώνη για τις όμορφες εμπειρίες που μας χάρισαν....


Δεν υπάρχουν σχόλια: