Εγγραφές στην Α΄ τάξη από την Τετάρτη 2 Μαϊου μέχρι και την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Τσικνοπέμπτη στο σχολείο μας...


 Εναρμονισμένο με το κλίμα της ημέρας, το 2o Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου, διατηρώντας την παράδοση της Τσικνοπέμπτης, διοργάνωσε και φέτος ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα σε...
συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
Οι μικροί μας μαθητές σε ρυθμούς χορού και... κεφιού, τσίκνισαν, αναβιώνοντας την παράδοση και αναδεικνύοντας το πνεύμα της Αποκριάς.
Λίγα λόγια για το έθιμο
Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή»), κατά την οποία, σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».
Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.
Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.


Οι  μαθητές,  το Διδακτικό προσωπικό και ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου  σας  εύχονται
                    ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: