Σελίδες

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Χελιδονίσματα – Τα κάλαντα της Άνοιξης

Την άνοιξη καλωσόρισαν  οι μαθητές/τριες της Δ2 την Παρασκευή 1 Μαρτίου 
 με το έθιμο «Χελιδονίσματα».

Κρατώντας ένα ομοίωμα χελιδόνας φτιαγμένο από χαρτόνι και ζωγραφιές με χελιδόνια,  γύρισαν  σε όλες τις τάξεις του σχολείου μας , τραγουδώντας: «Χιλιδόνα  έρχιτι από την Αραβία, φέρνει – φέρνει άνοιξη, φέρνει κι καλοκαίρι……..».

  • Το τραγούδι της Χελιδόνας έχει ως εξής:.....
    • Χελιδόνα έρχεται από την Αραβία,
      φέρνει –φέρνει Άνοιξη φέρνει και καλοκαίρι
      και ’μεις για τούτο ήρθαμε να σας παρακαλέσουμε
      να μας δώσετε 5 αυγά , 5 αυγά, 5 κοκά
      κι άλλα 5 την Πασχαλιά
      για να γεννάει η κλωσαριά
      και να σέρνει τα πουλιά
      Καθώς η μάνα τα παιδιά.
      Μάρτης μας ήρθε
      καλώς μας ήρθε
      τα δένδρα ανθίζουν
      τα λιβάδια πρασινίζουν
      και τα ζώα χαίρονται .
      Έξω ψύλλοι, ποντικοί
      μέσα υγεία και αρά
      και το Πάσχα μας με γεια.
      Να ζήσετε ν’ ακούσετε
      Χελιδόνα αμήν.



 Το «ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑ» είναι ένα πρωτομαρτιάτικο έθιμο, ένα μελωδικό καλωσόρισμα της Άνοιξης με ειδικά τραγούδια που έλεγαν τα παιδιά γυρίζοντας από σπίτι σε σπίτι κρατώντας στεφάνι λουλουδιών ή ένα κλαδί από κισσό & ομοίωμα χελιδονιού που έχει ένα «μαγικό χαρακτήρα».

Τα παιδιά, με το τραγούδι τους, επικαλούνται τα αληθινά χελιδόνια, να έρθουν στον τόπο τους και μαζί μ' αυτά η άνοιξη. Είναι ένα αναβλαστικό έθιμο και σκοπός του είναι η υποβοήθηση της βλάστησης της γης.

Οι νοικοκυρές έπαιρναν λίγα φύλλα κισσού από το καλάθι της χελιδόνας, τα τοποθετούσαν στο κοτέτσι, για να γεννούν πολλά αυγά οι κότες, και έδιναν ένα ή δυο αυγά στα παιδιά που ξεκινούσαν για άλλο σπίτι. Όπως είναι γνωστό, ο βαθυπράσινος κισσός είναι σύμβολο της αειθαλούς βλαστήσεως και θεωρείται μέσο ικανό να μεταδώσει τη θαλερότητα και τη γονιμότητα στις όρνιθες και τα άλλα ζώα. Έπαιρναν για αμοιβή γλυκίσματα και χρήματα, κάτι ανάλογο με την αμοιβή από τα κάλαντα, δίνοντας ευχές για ευημερία και ευγονία. Πρόκειται για έθιμο που κατάγεται από την αρχαιότητα, όπως αποδεικνύει το «χελιδόνισμα», δηλαδή το τραγούδι της χελιδόνας, που μας παρέδωσε ο Αθήναιος γύρω στα 200 μ.Χ., αλλά ανάγεται σε πολύ παλιότερα χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου