Σελίδες

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Στο Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου Χαλκιδικής.


Την Πέμπτη 7 Μαΐου 2015  οι μαθητές/τριες της Δ2 τάξης 2ου Δημοτικού Σχολείου  Πολυγύρου, στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος  <<Πολύγυρος ο τόπος μου - Για να μην τα πάρει το ποτάμι>>, πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη  στο Λαογραφικό Μουσείο του  Πολυγύρου Χαλκιδικής.
Οι μικροί μαθητές   είδαν διάφορα αντικείμενα του χθες, άκουσαν με προσοχή όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα που τους είπε η κυρία Κούλα Μελά, που τους ξενάγησε στο χώρο, λέγοντας την ιστορία των περισσοτέρων εκθεμάτων με λαχτάρα και ζωντάνια σαν να την ζούσε ....

 Στο δρόμο όμως για το μουσείο είχαν την ευκαιρία να περάσουν από τα στενά δρομάκια του Πολυγύρου, που δείχνουν την ιστορία του τόπου, τα παλιά σπίτια με τις  μεγάλες    ξύλινες πόρτες  και  τον ιδιαίτερο τρόπο κατασκευής τους. 

      Το Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου άνοιξε τον Μάιο 1998 με την πρωτοβουλία του Εθελοντικού Συλλόγου Γυναικών για Κοινοτική Ανάπτυξη, μια τοπική ομάδα η οποία διοργανώνει λαογραφικά –σχετικά γεγονότα κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στην ανακαινισμένη διώροφη κατοικία του πρώην δημάρχου Πολυγύρου, κ. Καραγκάνη, ο οποίος τη δώρισε για το σκοπό αυτό.

    Όλα τα εκθέματα είναι δωρεές των κατοίκων και των πολιτών του Πολυγύρου. Αυτά που βρίσκονται στον πρώτο όροφο είναι διαρρυθμισμένα έτσι ώστε αναπλάθεται το εσωτερικό ενός αστικού σπιτιού του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου αιώνα, με δωμάτια υποδοχής (σαλόνι με σοφάδες και χαμηλά στρόγγυλα τραπέζια, τραπεζαρία, και τα υπόλοιπα έπιπλα που θα περίμενε κανείς να έχει ένα τυπικό αστικό σπίτι της Μακεδονίας), κρεβατοκάμαρες (με μεταλλικά κρεβάτια , ντουλάπες και κλινοσκεπάσματα), καθιστικό, κουζίνα (με όλες τις μαγειρικές συσκευές, καζάνια, ταψιά, τζάκι), και ένα άλλο δωμάτιο το οποίο περιέχει ένα παραδοσιακό αργαλειό. Αυθεντικές στολές της ευρύτερης περιοχής του Πολυγύρου εκτίθενται σε διάφορες γωνίες του σπιτιού.

 

      Στο ισόγειο, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν αγροτικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για όργωμα, σπορά, θέρισμα, αλώνισμα, και λιομάζωμα, καθώς και περισσότερες παραδοσιακές ενδυμασίες από την πόλη αλλά και από την επαρχία που φιλοξενιούνται και το γραφείο  του πρώην δημάρχου Πολυγύρου, κ. Αθανασίου Καραγκάνη.



Στοιχεία Επικοινωνίας


Διεύθυνση: Πολύγυρος Τηλέφωνο:  23710 23031 

Αξίζει σε όσους δεν έχουν επισκεφτεί το μουσείο να κάνουν αυτήν την επίσκεψη. 

Μερικές φωτογραφίες του Μουσείου









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου