Σελίδες

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Η επίσκεψη της ΣΤ΄τάξης στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012 οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄τάξης του σχολείου μας  επισκέφτηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τους.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις έξι αίθουσες του ισογείου  από την καθηγήτρια του Α.Π.Θ κυρία Μαυρογένη και ενημερώθηκαν για τα ελληνικά επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία κατά τον 19ο αιώνα, την κοινωνία της Μακεδονίας το ίδιο διάστημα, τα ελληνικά ανταρτικά σώματα και τους βαλκανικούς πολέμους. Επίσης, είδαν μια αναπαράσταση του γραφείου του Γενικού Προξένου, διοράματα σε φυσικό μέγεθος με σκηνές του Μακεδονικού Αγώνα και την εκπαιδευτική οπτικοακουστική παραγωγή "Πορεία στη Μακεδονία με τον Παύλο Μελά"....


Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης , στην οδό Προξένου Κορομηλά, δίπλα στη Μητρόπολη.
 Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Ernst Ziller (Ερνέστου Τσίλερ), κτίριο στο οποίο κατά την Τουρκοκρατία στεγάστηκε το ελληνικό Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης που στα χρόνια του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα υπήρξε το μυστικό επιτελικό κέντρο του Αγώνα με επικεφαλής τον πρόξενο Λάμπρο Κορομηλά.
 Μετά την απελευθέρωση (1912) το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο. Ο σεισμός όμως του 1978 επέβαλε τη μετεγκατάσταση του σχολείου. Έτσι, όταν το 1980 αναστηλώθηκε στην παλαιά μορφή του, το κτήριο παραδόθηκε από την πολιτεία στο Σωματείο "Οι Φίλοι του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα" για να μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο.
Στις 27 Οκτωβρίου 1982 εγκαινιάστηκε ως μουσείο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Στις έξι αίθουσες του ισογείου προβάλλονται παραστατικά οι κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ου αι. και οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον του Ελληνισμού της περιοχής.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό μπορεί να κατανοηθεί ευκολότερα ο μη συμβατικός χαρακτήρας το μακεδονικού Αγώνα. Οι όψεις του αγώνα αναδεικνύονται σε θεματικές νεότητες αφιερωμένες στους επώνυμους και ανώνυμους Μακεδονομάχους, στον κλήρο, στο ελληνικό προξενείο Θεσσαλονίκης, στην εμβληματική φυσιογνωμία του Παύλου Μελά κ.ά. Ακολουθεί η συνοπτική παρουσίαση του κινήματος των Νεοτούρκων και των Βαλκανικών Πολέμων.
Στο υπόγειο εκτίθενται διοράματα που προβάλλουν με ζωντάνια αντιπροσωπευτικά "στιγμιότυπα" του Μακεδονικού Αγώνα.
Δείτε φωτογραφίες



Τα  διοράματα σε φυσικό μέγεθος με σκηνές του Μακεδονικού Αγώνα






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου