Σελίδες

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Επίσκεψη της Ε' & ΣΤ΄ τάξης στο «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας» ΝΟΗΣΙΣ


Την Πέμπτη 10 Μαΐου 2012, οι μαθητές και μαθήτριες  της Ε΄ & ΣΤ΄τάξης  του σχολείου μας επισκέφτηκαν το «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας» ΝΟΗΣΙΣ.
H επίσκεψη αυτή αποτέλεσε για τους μαθητές μας μια σημαντική εκπαιδευτική αλλά και ψυχαγωγική εξωσχολική εμπειρία αφού είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκθέσεις, να επισκεφθούν και να πειραματιστούν παίζοντας σε ευρηματικούς χώρους διάδρασης καθώς και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ταινίες.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στην έκθεση για την αρχαία ελληνική τεχνολογία, επισκέφθηκαν και απόλαυσαν τις έξυπνες διαδραστικές δραστηριότητες του Τεχνοπάρκου, ξεναγήθηκαν στο Εκθετήριο Τεχνολογίας Μεταφορών, την Έκθεση μουσικών οργάνων , ταξίδεψαν με τον Προσομοιωτή  πάνω στον πάγο και, τέλος, παρακολούθησαν στο Πλανητάριο με μεγάλο ενδιαφέρον την προβολή τις ταινίας  «Η Γη και εγώ», ολοκληρώνοντας την....
επίσκεψή τους με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Την εκδρομή συνόδευσαν η δασκάλα της Ε´ τάξης Πεύκου Μαρία και της ΣΤ΄ τάξης Φιλντίσι Ευγενία.
Αναλυτικά:
Στο Εκθετήριο Τεχνολογίας Μεταφορών – Γνωρίζοντας την ιστορία της αυτοκίνησης.
Πρωταρχικός στόχος του Εκθετηρίου ήταν η γνωριμία των μαθητών με την ιστορία, την εξέλιξη της τεχνολογίας και τον σχεδιασμό των οχημάτων.
Το Εκθετήριο έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να δουν αυτοκίνητα που υπήρξαν «σταθμοί» στην ιστορία της αυτοκίνησης, να γνωρίσουν ξεχωριστά μοντέλα και να συγκρίνουν τις τάσεις του παρελθόντος με αυτές του παρόντος και ενδεχομένως του μέλλοντος.
Η έκθεση αποτελείται από 5 κύριες θεματικές ενότητες, με βάση τα 5 κορυφαία αυτοκίνητα του 20ου αιώνα.

Οι 5 αυτές ενότητες και τα αντίστοιχα 5 κορυφαία αυτοκίνητα είναι:
- Μαζική Παραγωγή FORD "T"
- Πόλη και Περιβάλλον MINI
- Τεχνολογικές Εξελίξεις CITROEN DS
- Σχεδιασμός και Κοινωνία VOLKSWAGEN BEETLE
- Ταχύτητα PORSCHE 911

 Η έκθεση της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

 Στην έκθεση παρουσιάζονται δείγματα τεχνολογικών στοιχείων και επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδας, με ομοιώματα που κατασκευάσθηκαν με βάση πληροφορίες από γραπτές πηγές. Τα εκθέματα αυτά από τους τομείς της καθημερινής ζωής, των κατασκευών, της μηχανολογίας, της ναυπηγικής, του πολέμου, των τηλεπικοινωνιών, των μετρητικών οργάνων, των αυτοματισμών και άλλων, αντανακλούν τις τεχνικές και το πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίσθηκαν, αποτυπώνοντας τον ρόλο και την σημασία της τεχνολογίας στην ανάπτυξη του αρχαιοελληνικού και του παγκόσμιου πολιτισμού. 

Στο Τεχνοπάρκο

Το Τεχνοπάρκο, είναι ένας χώρος διάδρασης. Οι μαθητές   συμμετείχαν ενεργά,  και κατανόησαν βασικοί επιστημονικοί νόμοι και φαινόμενα, κυριολεκτικά μέσα από το  παιχνίδι.

Στον Προσομοιωτή: 3D  ταινία "Τρέχοντας στον πάγο"- μια αξέχαστη εμπειρία!


Μία εμπειρία σε κατάλευκο χιόνι με υπέροχες εικόνες. Αυτή η βόλτα καταιγιστικής δράσης –ένας συνδυασμός ελκήθρου και τρένου του τρόμου,  "έκοψε την ανάσα" πολλών μαθητών μας και μας μετέφερε στα παγωμένα τοπία της Αρκτικής κάτω από το Βόρειο Σέλας.

“Μεσογειακά Ηχοχρώματα”:Έκθεση μουσικών οργάνων

Η έκθεση «Μεσογειακά Ηχοχρώματα»,  περιλαμβάνει μουσικά όργανα των χωρών της Μεσογείου από τη συλλογή του Γιάννη Καϊμάκη, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. 

Παρουσιάζονται έγχορδα, πνευστά και κρουστά όργανα από την Ελλάδα, τη Τουρκία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, τη Σερβία. Η παρουσίαση συνοδεύεται από ηχητικά παραδείγματα που αποδίδουν το διαφορετικό ηχόχρωμα του κάθε οργάνου, καθώς και από οπτικό υλικό με τη διαδικασία κατασκευής του.

Στο Πλανητάριο: «Η Γη και εγώ» 

Στη  ταινία  που παρακολουθήσαμε στο Πλανητάριο του ΝΟΗΣΙΣ με τίτλο «Η Γη και εγώ», παρουσιάστηκαν με απλό τρόπο σύνθετα ζητήματα και επιστημονικά δεδομένα που βοήθησαν τα παιδιά να αναλογιστούν τις πράξεις τους και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και τη ζωή στον πλανήτη.

Η δομή της ταινίας αναπτύσσεται γύρω από τις θεματικές: φαινόμενο του θερμοκηπίου, κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές, κατανάλωση και παραγωγή ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακύκλωση, αποψίλωση των δασών, μεταφορές, παραγωγή και μεταφορά τροφίμων, βιοποικιλότητα, ερημοποίηση και μόλυνση υδάτων, επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής στο ανθρώπινο σώμα.


Η ταινία συνδέεται άμεσα με το μάθημα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, είναι Ελληνικής παραγωγής και είχε διάρκεια 25΄.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου