Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Αρναίας!

Στα πλαίσια της Μελέτης Περιβάλλοντος και του προγράμματος Ευέλικτης Ζώνης Η ελιά, δώρο ζωής και πολιτισμού” οι μαθητές της  Δ1΄ και Δ2΄τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου, στις 18  Μαΐου 2017, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΠΕ Αρναίας συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Φτιάχνω το δικό μου κήπο…καλλιεργώντας βότανα».
Το ΚΠΕ Αρναίας στεγάζεται στη Μαθητική Εστία της Αρναίας και παρέχει τη δυνατότητα φιλοξενίας εκπαιδευτικών ομάδων, υλοποιώντας μονοήμερα και...
πολυήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο παρακολούθησαν οι μαθητές είχε στόχο:

 - Να αποκτήσουν γνώσεις για τα φυτά, τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους και κυρίως να μάθουν πως  μπορούν να καλλιεργηθούν.  
-Να εκτιμήσουν, να σεβαστούν και να προστατεύσουν την πολύπαθη ελληνική φύση νιώθοντας περήφανοι για αυτή.
-Να μεταβάλλουν σταδιακά προς το καλύτερο τη σχέση τους με την χειρωνακτική εργασία.
-Να γίνουν φορείς γνώσεων (που θα τις μεταδώσουν στο οικογενειακό και το ευρύτερο περιβάλλον τους).


Έτσι, οι μαθητές προσήλθαν στο χώρο του ΚΠΕ Αρναίας όπου τους υποδέχθηκαν τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας κα Μπίνιου Ευαγγελία και ο κ. Σαββίδης Οδυσσέας.

Αρχικά, οι μαθητές οδηγήθηκαν στην αίθουσα προβολών του ΚΠΕ όπου ενημερώθηκαν για τα φυτά, ιδίως για αυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν στον κήπο ή σε γλάστρες, τις χρήσεις τους καθώς και για τη σπορά τους, τη φροντίδα τους και τους τρόπους αποθήκευσής τους μετά τη συγκομιδή τους.


Στη συνέχεια, οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν στη φύτευση των σπόρων των βοτάνων σε γλαστράκια κάνοντας όλα τα στάδια που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τα γλαστράκια τα έφεραν στο σχολείο έτσι ώστε να παρατηρήσουν την ανάπτυξη των φυτών τους.


Υδροπονική γλάστρα με απλά υλικά



Στο τέλος, πέρασαν στην αυλή του ΚΠΕ όπου στα πλαίσια μιας δραστηριότητας αναζήτησαν βότανα στον κήπο, τα άγγιξαν, τα μύρισαν, έκοψαν φύλλα και τα ταξινόμησαν σε κατηγορίες υλοποιώντας φύλλα εργασίας εργαζόμενοι σε ομάδες.


                   

Επίσης, οι μαθητές γνώρισαν τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο πώς φτιάχνεται ένας κομποστοποιητής και την χρησιμότητά του για την καλλιέργεια των βοτάνων.   

Γεωσκώληκας  στον κάδο κομποστοποίησης
Οι γεωσκώληκες είναι οι φυσικοί ανακυκλωτές της Φύσης. Βάζοντας τους να ανακυκλώσουν τα οργανικά μας απορρίμματα, θα τα μετατρέψουν σε ένα πλούσιο θρεπτικό 100% οργανικό λίπασμα.

Οι μαθητές επέστρεψαν στο  Σχολείο ευχαριστημένοι από την εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποίησαν. Οι γνώσεις που απέκτησαν αποτελούν σημαντικά εφόδια για την υλοποίηση προγραμματισμένων δράσεων του περιβαλλοντικού προγράμματος που θα γίνουν στην αυλή του Σχολείου!
Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Πεύκου Μαρία και Λαυρέντζος Ευστράτιος.
Ευχαριστούμε  τους εκπαιδευτικούς του κέντρου   για τη φιλοξενία, την ξενάγηση και την οργάνωση των δημιουργικών δραστηριοτήτων.




Δεν υπάρχουν σχόλια: