Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Εκπαιδευτική Επίσκεψη στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Πολυγύρου

Με την ευκαιρία του μαζέματος των ελιών στoν Πολύγυρο, αλλά και στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος που πραγματοποιεί η Δ΄τάξη με θέμα "H ελιά, δώρο ζωής και πολιτισμού"αποφάσισαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί Πεύκου Μαρία και Λαυρέντζος Ευστράτιος,   να πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016,  εκπαιδευτική επίσκεψη στον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό  Πολυγύρου για να παρακολουθήσουν την διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου.
Οι μικροί μαθητές συζήτησαν με τον υπεύθυνο κ.Ιωάννη Κελιαφάνο , ο οποίος τους μίλησε για τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου και απάντησε σε....
ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των παιδιών.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε με την εξερεύνηση του εσωτερικού χώρου του ελαιοτριβείου, όπου οι μαθητές παρατήρησαν τα διάφορα μηχανήματα και ακολούθησαν τα στάδια παραγωγής του λαδιού:
Οι ελιές από τα τελάρα ή τα σακιά έπεφταν σε μια σιδερένια «λεκάνη», «ανέβαιναν» με το αναβατόριο και με τη βοήθεια του αέρα καθαρίζονταν από τα φύλλα και τα κλαδιά, κατόπιν πήγαιναν στο «πλυντήριο» πλένονταν για να απομακρυνθεί κάθε ξένο σώμα . Στη συνέχεια οι καθαρές ελιές πήγαιναν στον «σπαστήρα» όπου γινόταν η πολτοποίηση τους. Μετά την σύνθλιψη, η πάστα που έχει δημιουργηθεί ανακατεύονταν αργά για περίπου 30-40 λεπτά ακόμα σε ειδικά μηχανήματα που ονομάζονται «μαλακτήρες». Εκεί τα μικροσκοπικά σταγονίδια ελαιολάδου ενώνονται μεταξύ τους. Στη συνέχεια το ελαιόλαδο διαχωρίζονταν από την πάστα με «φυγοκεντρισμό».







Ένα δεύτερο στάδιο φυγοκεντρισμού αφαιρούσε και το εναπομείναν νερό από το ελαιόλαδο το οποίο ήταν πλέον έτοιμο προς κατανάλωση. Το ελαιόλαδο που παράγεται με τον παραπάνω τρόπο είναι extra παρθένο. 
Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν για την ολοκληρωμένη εικόνα που αποκόμισαν για το πώς βγαίνει το λάδι και ήταν πολύ ευχαριστημένα  από τη μικρή αυτή «εξόρμησή» μας.


Τέλος ο υπεύθυνος πρόσφερε αναμνηστικά δώρα σχετικά με την ελιά και το λάδι.
Οι δάσκαλοι που συνόδευσαν τους μαθητές ευχαριστούν τον κ.Ιωάννη Κελιαφάνο  για τη άψογη φιλοξενία,  και τα δώρα.
Ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός  Πολυγύρου







Δεν υπάρχουν σχόλια: