Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Η επίσκεψη μας σε παραδοσιακό φούρνο του Πολυγύρου

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2014 στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης με  θέμα «Τον άρτον ημών τον επιούσιον...» οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ2 τάξης μαζί με την δασκάλα τους    επισκέφτηκαν το  παραδοσιακό  ξυλόφουρνο του κ. Δημήτρη Θάνου στον Πολύγυρο.
Ο φούρνος αυτός  ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1939 και παραμένει αναλλοίωτος από τότε.
Σκοπός της επίσκεψης  ήταν να ενημερωθούν οι μαθητές  για τη λειτουργία του φούρνου και τη διαδικασία...
παραγωγής ψωμιού.
Εκεί τους υποδέχτηκε με χαρά ο κύριος Γιώργος (ο γιος του ιδιοκτήτη)  και τους ξενάγησε στο χώρο του φούρνου. Μετά ο αρτοποιός κ.Νάκης τους έδειξε τη διαδικασία παραγωγής του ψωμιού. 
 

                                    Το ζυμωτήριο

 Το χώρισμα της ζύμης σε μικρότερα κομμάτια

 Το ζύγισμα και το πλάσιμο

 Ο κ.Γιώργος  εξηγεί 
τον τρόπο λειτουργίας του  παραδοσιακού φούρνου
 Το κάτω μέρος του φούρνου που καίνε τα ξύλα
 Το φούρνισμα του ψωμιού
 Ο  αρτοποιός,  απαντά στις ερωτήσεις των παιδιών
 Τα είδη των ψωμιών:Πολύσπορο, ολικής αλέσεως
 Το ψωμί σικάλεως

 Στο τέλος οι μαθητές  γεύτηκαν τα καταπληκτικά κουλούρια που τους πρόσφερε ο ιδιοκτήτης και τα νοστιμότατα  χωριάτικα ψωμιά  που βγάζει αυτός ο φούρνος....
 
Οι μαθητές και η  δασκάλα της Γ2 τάξης  Πεύκου Μαρία ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιώργο και τον κ. Νάκη τον αρτοποιό για το χρόνο που μας αφιέρωσαν, την φιλοξενία και τις χρήσιμες πληροφορίες που μας έδωσαν  για τα νοστιμότατα κουλουράκια και τα χωριάτικα ψωμιά τους!
Στην επιστροφή τους στο σχολείο  οι μαθητές περπάτησαν  στον ιστορικό ιστό της πόλης και  παρατήρησαν ότι στα παραδοσιακά  σπίτια του Πολυγύρου στα οποία σήμερα έγινε αναπαλαίωση, συνήθως σε κάθε αυλή υπήρχε και ένας φούρνος .
 Σήμερα φυσικά αποτελούν  διακοσμητικά στοιχεία, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι την πολιτιστική κληρονομιά τους.... 
 

Οι μαθητές και η  δασκάλα της Γ2 τάξης  Πεύκου Μαρία

1 σχόλιο:

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Μπραβο στην ομορφη προσπαθεια σας.. ενα θα πω..τα συγχαρητηρια μου και να συνεχίσετε ... για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι την πολιτιστική κληρονομιά τους.... έτσι διδασκονται οι αξιες.. να είστε καλα καλες γιορτες να περασετε..!!!