Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Η αναπνοή και η διαπνοή των φυτών

Τα φυτά, όπως και όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, αναπνέουν.


Η λειτουργία κατά την οποία το φυτό προσλαμβάνει οξυγόνο από τον αέρα και αποβάλλει διοξείδιο του άνθρακα, λέγεται αναπνοή...




Το ασβεστόνερο θολώνει, επειδή ο μαϊντανός αποβάλλει διοξείδιο του άνθρακα


Η αναπνοή γίνεται σε όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.

Την ημέρα η αναπνοή στα φύλλα γίνεται κυρίως από τα στόματα και τη νύχτα περισσότερο από την επιδερμίδα των φύλλων. Στις ρίζες και στο πράσινο μέρος του βλαστού η αναπνοή γίνεται από την επιδερμίδα τους.

Το οξυγόνο χρησιμοποιείται για τη διάσπαση του άμυλου - που παρασκευάζεται στη φωτοσύνθεση - σε απλούστερες ουσίες. Από αυτές ελευθερώνεται ενέργεια που "ταξιδεύει" σε κάθε κύτταρο του φυτού.

Το διοξείδιο του άνθρακα, ως προϊόν καύσης αποβάλλεται από τα στόματα των φύλλων και την επιδερμίδα των φύλλων, της ρίζας και του πράσινου βλαστού.


Αναπαράσταση ενός στόματος φύλλου

Κατά την αναπνοή :

Την ημέρα, τα φυτά αναπνέουν απορροφώντας οξυγόνο και ταυτόχρονα φωτοσυνθέτουν αποβάλλοντας πολύ περισσότερο οξυγόνο από αυτό που απορροφούν.
Τη νύχτα, τα φυτά δε φωτοσυνθέτουν, δηλαδή απορροφούν οξυγόνο χωρίς να το αποβάλλουν.

Ο φόβος, ότι τα φυτά πρέπει να απομακρύνονται από το δωμάτιο που κοιμόμαστε το βράδυ, είναι υπερβολικός. Κι αυτό γιατί απορροφούν πολύ μικρότερη ποσότητα οξυγόνου από αυτήν που χρειάζεται ένας άνθρωπος ή κατοικίδιο που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.


Στόματα ενός φύλλου όπως φαίνονται από μικροσκόπιο

Αφήστε το φυτό διψασμένο για μια εβδομάδα,, δώστε λίγο νερό, τραβήξτε μια φωτογραφία κάθε δύο λεπτά σε περίπου τρεις ώρες. Κοιτάξτε το αποτέλεσμα που παίρνετε ...

Η διαπνοή στα φυτά


Το νερό από τις ρίζες του φυτού περνά από το βλαστό και καταλήγει στα φύλλα. Στην επιφάνεια των φύλλων υπάρχουν μικρές οπές, τα στόματα, από τα οποία αποβάλλεται το νερό.
Το φαινόμενο της απομάκρυνσης του νερού από τα φυτά προς το περιβάλλον λέγεται διαπνοή.
Η διαπνοή γίνεται κυρίως από τα στόματα στην κάτω επιφάνεια των φύλλων.

Αφού ποτίσουμε ένα φυτό και το σκεπάσουμε με μια διαφανή σακούλα για μερικές ώρες παρατηρούμε ότι στο εσωτερικό της σακούλας εμφανίζονται σταγόνες νερού (διαπνοή)


Χρησιμότητα της διαπνοής
  • Η λειτουργία της διαπνοής ανανεώνει το νερό που υπάρχει στο φυτό. Το νερό που αποβάλλεται κατά τη διαπνοή, αντικαθίσταται με νερό που απορροφούν οι ρίζες, μαζί με νέες θρεπτικές ουσίες, που είναι διαλυμένες μέσα σε αυτό.
  • Ρυθμίζεται η θερμοκρασία του φυτού.


Παράγοντες που επηρεάζουν τη διαπνοή

  • Η επιφάνεια των φύλλων του φυτού
  • Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος
  • Η υγρασία της ατμόσφαιρας
  • Τα ρεύματα του αέρα
  • Η ποσότητα του νερού στο έδαφος

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για να επιβιώσουν τα φυτά χρειάζονται τη σωστή ποσότητα νερού. Γι' αυτό τα φυτά του σπιτιού μας πρέπει να τα ποτίζουμε ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Μερικά φυτά επιβιώνουν σε ακραίες συνθήκες όπως η φραγκοσυκιά ή ο κάκτος, που χρειάζονται πολύ λίγο νερό. Αυτά αποθηκεύουν νερό στο βλαστό τους για να το χρησιμοποιήσουν σε περιόδους ξηρασίας.
Άλλα φυτά χρειάζονται πολύ νερό όπως το ρύζι και η καλαμιά.
Τα νούφαρα στη επιφάνεια των λιμνών απορροφούν νερό με την κάτω επιφάνεια των φύλλων τους και όχι με τις ρίζες.

 
ΚΛΙΚ ΕΔΩ Έλεγξε τις γνώσεις σου στην αναπνοή και τη διαπνοή

Δεν υπάρχουν σχόλια: