Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 - «Η τσάντα στο σχολείο».

Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου Χαλκιδικής.

  Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος " Όταν το χθες συναντά το σήμερα- Οικία Αθανασίου  Καραγκάνη" πραγματοποίησαν την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013 μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου Χαλκιδικής.
Τα παιδιά  είχαν την ευκαιρία, να θαυμάσουν από κοντά τα εκθέματα και να αντλήσουν γνώσεις και πληροφορίες για παλιές και όμορφες εποχές. Γνώρισαν τις ασχολίες των κατοίκων, περιεργάστηκαν τις όμορφες υφαντές φορεσιές, και τον πλούτο της υφαντικής τέχνης του Πολυγυρινού αργαλειού, αντίκρυσαν για πρώτη φορά...
αντικείμενα εκείνης της εποχής και έμαθαν για τη χρήση τους, αλλά είδαν και από πολύ κοντά, πως ήταν στολισμένο και οργανωμένο ένα παλιό Πολυγυρινό σπίτι. Άκουσαν με προσοχή όλα τα ενδιαφέροντα πράγματα που μας είπε η κυρία Κούλα Μελά , που μας ξενάγησε στο χώρο λέγοντας την ιστορία των περισσοτέρων εκθεμάτων με λαχτάρα και ζωντάνια σαν να την ζούσε. Την ευχαριστούμε πολύ, όπως ευχαριστούμε πολύ και την κυρία Xριστίνα Παυλούδη, την υπεύθυνη στο χώρο αυτό, που μας βοήθησε στην πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης.
      Το Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου άνοιξε τον Μάιο 1998 με την πρωτοβουλία του Εθελοντικού Συλλόγου Γυναικών για Κοινοτική Ανάπτυξη, μια τοπική ομάδα η οποία διοργανώνει λαογραφικά –σχετικά γεγονότα κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στην ανακαινισμένη διώροφη κατοικία του πρώην δημάρχου Πολυγύρου, κ. Καραγκάνη, ο οποίος τη δώρισε για το σκοπό αυτό.


      Όλα τα εκθέματα είναι δωρεές των κατοίκων και των πολιτών του Πολυγύρου. Αυτά που βρίσκονται στον πρώτο όροφο είναι διαρρυθμισμένα έτσι ώστε αναπλάθεται το εσωτερικό ενός αστικού σπιτιού του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου αιώνα, με δωμάτια υποδοχής (σαλόνι με σοφάδες και χαμηλά στρόγγυλα τραπέζια, τραπεζαρία, και τα υπόλοιπα έπιπλα που θα περίμενε κανείς να έχει ένα τυπικό αστικό σπίτι της Μακεδονίας), κρεβατοκάμαρες (με μεταλλικά κρεβάτια , ντουλάπες και κλινοσκεπάσματα), καθιστικό, κουζίνα (με όλες τις μαγειρικές συσκευές, καζάνια, ταψιά, τζάκι), και ένα άλλο δωμάτιο το οποίο περιέχει ένα παραδοσιακό αργαλειό. Αυθεντικές στολές της ευρύτερης περιοχής του Πολυγύρου εκτίθενται σε διάφορες γωνίες του σπιτιού.
       Στο ισόγειο, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν αγροτικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για όργωμα, σπορά, θέρισμα, αλώνισμα, και λιομάζωμα, καθώς και περισσότερες παραδοσιακές ενδυμασίες από την πόλη αλλά και από την επαρχία.Στοιχεία Επικοινωνίας


Διεύθυνση: Πολύγυρος Τηλέφωνο:  23710 23031

Αξίζει σε όσους δεν έχουν επισκεφτεί το μουσείο να κάνουν αυτήν την επίσκεψη.

Δείτε μερικές φωτογραφίες του Μουσείου
Δεν υπάρχουν σχόλια: