Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Επίσκεψη στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης

 Τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2012 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄και ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, στα πλαίσια  του πολιτιστικού προγράμματος που έχει αναλάβει η ΣΤ΄ Τάξη  με θέμα « Όταν το χθες συναντά το σήμερα»    επισκέφθηκαν το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, που στεγάζεται επί της Βασ. Όλγας 68 στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μυλογυρίσματα Παραμυθιάσματα"....


Η μουσειοπαιδαγωγός κυρία Βάλια Αμοιρίδου  μας έκανε την περιήγηση στην έκθεση του Μουσείου "Στους Μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης" (Νερόμυλοι, Νεροπρίονα, Νεροτριβές, Μαντάνια στην Παραδοσιακή Κοινωνία), με σκοπό  να γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από τα λειτουργικά ομοιώματα, τον παραδοσιακό μας πολιτισμό και να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο το χθες συνδέεται με το σήμερα.
Στη συνέχεια  τα παιδιά παρακολούθησαν την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από την Ανθή Θάνου, με συνοδεία ζωντανής μουσικής με ούτι, κιθάρα, νέι και μικρά κρουστά οργανάκια από τον Παναγιώτη Κούλελη. 
Το  υλικό ήταν πλούσιο σε παραμύθια με μύλους-νερόμυλους και μυλωνάδες. Οι Πρωταγωνιστές σύνδεσαν την καθημερινότητα των παλιών ανθρώπων  άμεσα με το μύλο, αφού για να φτιάξουν ψωμί έπρεπε πρώτα να το αλέσουν και για να το ψήσουν έπρεπε να κόψουν ξύλα. Ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από τα παραμύθια. 
Τα παιδιά  απόλαυσαν μεγάλα μαγικά παραμύθια ευτράπελες ιστορίες  και τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια....


Δεν υπάρχουν σχόλια: