Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου

Τα Xριστούγεννα, χρόνια τώρα επικρατεί το έθιμο, οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης να στολίζουν το δέντρο στην αίθουσα των εκδηλώσεων. Ο στολισμός του δέντρου είναι μια διαδικασία που λατρεύουν τα παιδιά και  αρέσει σ΄όλους γιατί αυτές τις μέρες νιώθουμε έτσι! Το χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί το κέντρο της διακόσμησης και δημιουργεί μία όμορφη, χαρούμενη και ζεστή αίσθηση στο σχολείο μας. 
Πώς ξεκίνησε όμως η παράδοση αυτή;
  Το χριστουγεννιάτικο δέντρο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα το 1933, όπου στολίστηκε για πρώτη φορά στα ανάκτορα του Όθωνα και η Βαυαρική δυναστεία το παρουσίασε ως γερμανικό έθιμο. Από το 1950 και μετά όμως, το δέντρο άρχισε να καθιερώνεται σε όλα τα...
ελληνικά σπίτια. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές η παράδοση να στολίζονται δέντρα ή κομμάτια δέντρων υπήρχε σε όλες τις θρησκείες από την αρχαιότητα.

Στη χριστιανική θρησκεία τον 4ο αιώνα καθιερώθηκε η 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού της Γέννησης του Χριστού και τον 8ο αιώνα στολίστηκε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο που ήταν έλατο. Μάλιστα η επιλογή του έλατου έγινε από τον Άγιο Βονιφάντιο για να σβήσει την ιερότητα που απέδιδε ο κόσμος μέχρι τη στιγμή εκείνη (κατάλοιπο της ειδωλολατρίας) στη δρυ. Έτσι το έλατο έγινε σύμβολο χριστιανικό και ειδικότερα των Χριστουγέννων.


Ο Πρόδρομος του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα είναι το παραδοσιακό Χριστόξυλο. Αυτό το συναντάμε κυρίως στα χωριά της Βορείου Ελλάδος. Κάθε Χριστούγεννα ο πατέρας ή ο παππούς κάθε οικογένειας ψάχνει στα δάση ή στα χωράφια ένα μεγάλο γερό κούτσουρο από πεύκο ή ελιά κυρίως όπου θα μπει στο τζάκι και θα καίει όλο το 12ήμερο των γιορτών από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: