Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 - «Η τσάντα στο σχολείο».

Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Το μοναστήρι  της Αγίας Αναστασίας επισκέφτηκαν οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης του 2ου Δημ.Σχολείου.
Οι μαθητές και οι συνοδοί τους  προσκύνησαν την ιστορική μονή, η οποία υπήρξε φάρος της Ορθοδοξίας και της ελληνικής παιδείας στα χρόνια τηςΤουρκοκρατίας. Οι μαθητές περιηγήθηκαν στους χώρους της μονής, συναντήθηκαν με τον Πατέρα Χρυσόγονο οποίος τους ενημέρωσε  για την ιστορία της μονής και στη... συνέχεια εψάλη δέηση υπέρ υγείας και προόδου των μαθητών.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑΣ

Η Αγία Αναστασία ήταν κόρη του Ρωμαίου άρχοντα Πραιτέξτατου, η οποία ακολούθησε τη μητέρα της και ασπάστηκε το Χριστιανισμό. 
Μετά το θάνατο του συζύγου της (τον οποίο αναγκάστηκε από τον πατέρα της να παντρευτεί), διέθεσε την περιουσία της για το Χριστιανισμό και προέτρεπε τους Χριστιανούς να μαρτυρήσουν για την πίστη τους. Οι Ρωμαίοι την συνέλαβαν και την έκαψαν ζωντανή το 304 μ.Χ. 
Ανακηρύχθηκε Αγία και ονομάστηκε Φαρμακολύτρια, γιατί ανάμεσα στα πολλά της θαύματα, λέγεται ότι έλυνε και τα μάγια, δηλαδή τις φαρμακείες.
Το 1522 ο μοναχός Θεωνάς (μετέπειτα μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και άγιος) βρήκε στο σημείο αυτό (μεταξύ Βασιλικών και Γαλάτιστας) ένα ερειπωμένο εκκλησάκι και έφτιαξε ένα μοναστήρι, το οποίο άνθισε και απέκτησε τεράστια ακίνητη περιουσία και πολλά μετόχια, στη Χαλκιδική και όλα τα Βαλκάνια. Το 1821 οι Τούρκοι έκαψαν το μοναστήρι και το αρχείο του και έσφαξαν όλους τους καλόγερους. Από την εποχή εκείνη σώζεται μόνο η νότια πτέρυγα, με τα σταυροθόλια. Τα υπόλοιπα κτίσματα φτιάχτηκαν μετά την καταστροφή από τους Τούρκους.
Αξίζει να επισκεφθείτε την πετρόχτιστη εκκλησιαστική σχολή, που λειτούργησε από το 1920 μέχρι το 1971 και χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη. Το μοναστήρι διαθέτει και 9 ξωκλήσια τριγύρω στις πλαγιές και τον κάμπο.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: