Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

"Πες μου από πού είσαι να σου πω τι τρως"

 Γκούλας φαγητό Ουγγρικής προέλευσης.

Η Ουγγαρία είναι μια ενωτική συνταγματική δημοκρατία που βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη .Έχει για πρωτεύουσα τη Βουδαπέστη, και έχει ως επίσημη γλώσσα τα ουγγρικά και ως νόμισμα το φόριντ.
Το κλίμα της Ουγγαρίας είναι μέτριο, επειδή η χώρα δέχεται ταυτόχρονα τρεις κλιματικές επιδράσεις, ωκεάνιες, ηπειρωτικές, και μεσογειακές. Ο καιρός πότε-πότε αλλάζει πολύ εύκολα και χαρακτηρίζεται με ξηρασία εξαιτίας της περικυκλωμένης από των....

Καρπαθίων γεωγραφικής τοποθεσίας.
Τα βασικότερα γεωργικά προϊόντα είναι το σιτάρι, το καλαμπόκι και ακολουθούν το κριθάρι, η σίκαλη, η βρώμη , οι πατάτες, τα ζαχαρότευτλα , τα κηπευτικά, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η καλλιέργεια του καπνού. Μεγάλη είναι επίσης κι η αμπελοκαλλιέργεια. Τα κρασιά της θεωρούνται από

τα καλύτερα της Κ. Ευρώπης. Τα πιο καλά κρασιά παράγονται στην περιοχή της Λίμνης Μπαλάτου, αλλά από τα πιο φημισμένα είναι το Τοκάυ.
Ένα από τα χαρακτηριστικά της φαγητά είναι το γκούλας. Το γκούλας είναι καθαρά Ουγγρικής προέλευσης. Μαγειρεύεται ως σούπα (και τότε λέγεται γκούγιασλεβες) ή ως κατσαρόλας και λέγεται γκούγιας. 
Παρασκευάζεται από μοσχαρίσιο κρέας και χοιρινό), καρυκευμένο με κόκκινο πιπέρι. Σερβίρεται με κόκκινο κρασί.
 Δώρα 


Το «χάγγις» φημισμένο φαγητό της Σκωτίας
 

Η Σκωτία βρίσκετε στο βόρειο κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο βρίσκετε στο βορειοδυτικό τμήμα της Ευρώπης.

Στην Σκωτία βρίσκεις πολλά βραχώδη υψίπεδα, Εκεί ανήκει το ψηλότερο βουνό του ΗΒ το «Μπεν Νέβις» Χαρακτηριστικό ακόμη για το βόρειο μέρος, όπου βρίσκεται η Σκωτία, είναι ο μεγάλος διαμελισμός των ακτών της κι η πληθώρα των νησιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση απ' τα παράλια.

Το κλίμα είναι ωκεάνιο . Το καλοκαίρι είναι πολύ βροχερό κι οι βροχές κάθε χρόνο φτάνουν από 1.000 μέχρι 3.000 χιλιοστά στα βορειοδυτικά. Ο χειμώνας, χωρίς να είναι πολύ βαρύς, χαρακτηρίζεται από πολλές νεφώσεις και βροχές με δυνατούς ανέμους

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με την προβατοτροφία γιατί το μεγαλύτερο μέρος της είναι άγονο και χρησιμοποιείται για βοσκότοπος .Στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις καλλιεργούνται δημητριακά, πατάτες και άλλα.Το υπέδαφος είναι πλούσιο σε μεταλλεύματα όπως σίδερο, μόλυβδο και άλλα. Η Σκωτία επίσης είναι φημισμένη για το ουίσκι της.

Ένα από τα πιο φημισμένα φαγητά της Σκωτίας είναι το «χάγγις» το οποίο είναι  ένα πιάτο που συγγενεύει με το δικό μας κοκορέτσι, καθώς τα βασικά του συστατικά είναι τα αρνίσια εντόσθια, σιγοψημένα με κρεμμύδι, δημητριακά και διάφορα μυρωδικά.Άλλο φαγητό είναι μπριζόλες  και φιλέτα καθαρόαιμου σκωτσέζικου μοσχαριού Aberdeen Angus, με ιδιαίτερη προσοχή στο κόψιμο και με σίτεμα που φτάνει και τις 21 ημέρες. Ακόμη  ο καπνιστός σολομός, ο οποίος εκτρέφεται σε μικρές παραδοσιακές φάρμες και καπνίζεται προσεκτικά, με βάση πολύ αυστηρά παραδοσιακά στάνταρ , τα άγρια χτένια που μαγειρεύονται με μπέικον και μυρωδικά, καθώς και στρείδια και μεγάλη ακόμη ποικιλία ζεστών και κρύων θαλασσινών.
Χριστόφορος - Δημήτρης

Ισπανικό φαγητό  η Παέγια θαλασσινή 
 
Η Ισπανία βρίσκετε στην Ευρώπη και εκτείνεται μεταξύ του βορείου γεωγραφικού πλάτους 35 έως 43 μοιρών και 47 πρώτων και γεωγραφικού μήκους 9 μοιρών και 12 πρώτων δυτικού μέχρι 3 μοιρών και 19 πρώτων ανατολικού. Είναι εύκρατο με πολλές ομοιότητες εκείνων της Ιταλίας και της Ελλάδος με λιγότερες όμως βροχοπτώσεις αυτών των Χωρών. Παράγει βαμβάκι,καλαμπόκι και δημητριακά. 
Ένα ισπανικό φαγητό είναι η Παέγια θαλασσινή:


Συστατικά


1 φλ. ελαιόλαδο
12 μεγάλες καραβίδες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλoκoμμένo
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες
1 φλ. άσπρο ξηρό κρασi
250 γρ. μύδια
250 γρ. γυαλιστερές ή στρείδια
1 φλ. ζωμό από τα θαλασσινά
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκoμμένo
250 γρ. καλαμαράκια κομμένα σε ροδέλες
300γρ. αρακά βρασμένο (προαιρετικά)
2 κόκκινες πιπεριές ψημένες και ξεφλoυδισμένες
30 τριχούλες σαφράν διαλυμένες σε λίγο ζεστό νερό
1 κουτ. τσαγιού γλυκιά πάπρικα..
6 φλιτζάνια ζεστό ζωμό λαχανικών(5+1)
2 φλ. ρύζι αρμπόριο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες για διακόσμηση



Οδηγίες
1. Ζεσταίνουμε σε ένα άλλο μεγάλο τηγάνι το μισό λάδι και σοτάρουμε τις καραβίδες ολόκληρες, ακαθάριστες μέχρι να ροδίσουν.

 

2. Τις βγάζουμε από το τηγά­νι και όταν κρυώσουν λίγο αφαιρούμε τα κεφάλια και τα κε­λύφη. Κρατάμε 3-4 ακαθάριστες για διακόσμηση.

3. Χτυπάμε τα κελύφη και τα κεφάλια στο μπλέντερ με λiγo νερό μέ­χρι να γίνoυν πολτός. Σουρώνουμε τον πολτό μέσα σε ένα ψιλό σουρωτήρι και τον κρατάμε σε ένα μπολ.

 

4. Σοτάρουμε στο τηγάνι τις καραβίδες, το κρεμμύδι και τις ντομάτες με λίγο λάδι.

 

5. Σβήνουμε με το κρασί και 1 φλιτζάνι νερό.

 

6. Προσθέτουμε το σουρωμένο πολτό από τα κεφάλια και τα κελύφη των καραβίδων και το νερό από τα θαλασσινά και βράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ




7. Σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο και τα καλαμαράκια.

 

8. Ρίχνουμε τη σάλτσα από το μπολ, τον κρόκο, την πάπρικα και λίγο λίγο το ζεστό ζωμό λαχανικών, ανακατεύοντας κάθε τόσο.

 

9. Βράζουμε το ρύζι για 15 λεπτά σε δυνατή φωτιά και 5 λεπτά πριν τέλος προσθέτουμε τις καραβίδες με τα θαλασσινά και τις πιπεριές ή τον αρακά, αν το χρησιμοποιούμε.

 

10. Αφήνουμε την παέγια για 5-10 λεπτά να σταθεί σκεπασμένη­ με μια πετσέτα.

 

11. Διακοσμούμε με φέτες λεμονιού και με τις ολόκληρες καραβίδες και σερβίρουμε μέσα από το τηγάνι.

Κοσμάς 
 Εργασίες μαθητών και μαθητριών της ΣΤ΄ τάξης στο μάθημα της Γλώσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: