Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Hμερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στην Αρναία Χαλκιδικής(VIDEO)

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012 πραγματοποιήσαμε  εκπαιδευτική εκδρομή στην Αρναία Χαλκιδικής, στο πλαίσιο του πολιτιστικού και του περιβαλλοντικού προγράμματος.
Πρώτη στάση ο Ιερός ναός του Αγίου Στεφάνου.
Η ξενάγηση των μαθητών και μαθητριών του 2ου Δημ. Σχολ. Πολυγύρου στον Ιερό ναό του Αγίου Στεφάνου Αρναίας Χαλκιδικής έγινε από τον....
κ. Παντελή Ζωγράφο, Επίτροπο  και Γενικό Διαχειριστή της ανακαινίσεως του ναού.
Η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου λαμπρός ναός ,πέρα από την λατρευτική του σημερινή λειτουργία έχει να επιδείξει και αρχαιολογικά ευρήματα από διαφορετικές περιόδους.
   Έτσι συναντούμε στα διαμορφωμένα γυάλινα  δάπεδα του Ναού υπολείμματα , Παλαιοχριστιανικής βασιλικής 400 μ.Χ., Βυζαντινό Ναό του 10ου -11ου αιώνα και ορθογώνιο οικοδόμημα του 16ου-17ου αιώνα που διατηρεί μέρος τοιχογραφίας  ζωγραφικής παράστασης και δάπεδο εξάπλευρων πήλινων πλακών καλοδιατηρημένων. Για τις παραπάνω περιόδους, βρέθηκαν εντός του σημερινού ναού 15 τάφοι που εξιστορούν την διάδοχη οικιστική πορεία του τόπου.

  Στη συνέχεια περπατήσαμε  στα πλακόστρωτα σοκάκια της Αρναίας, που διατηρούν το ύφος της εποχής τους όπως και τα παραδοσιακά σπίτια που έχουν αναπαλαιωθεί και αφήνουν την ματιά του επισκέπτη να ταξιδέψει στο παρελθόν της κωμόπολης.
     Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αρναίας που βρίσκεται σε παλαιό αρχοντικό γνωρίσαμε  τα εκθέματα της καθημερινής ζωής του τόπου. Επίσης εντυπωσιακά είναι τα γνωστά υφαντά της Αρναίας γι αυτό και επισκεφθήκαμε και το Μουσείο Υφαντικής.
Τέλος καταλήξαμε στο " Άλσος της Αγίας Παρασκευής" λίγο έξω από την Αρναία. Εκεί ήταν η ώρα της διασκέδασης και της εξερεύνησης για θησαυρούς της φύσης.Παιχνίδια στη φύση, βόλτες στο άλσος, προσκύνημα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.....
Περάσαμε καταπληκτικά.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: