Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 - «Η τσάντα στο σχολείο».

Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στα σχολεία- 6 Μάρτη!!!Το Υπουργείο Παιδείας, καθιερώνει την 6η Μαρτίου ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στοΣχολείο.
Την ημέρα αυτή καλούνται τα σχολεία Α’βαθμιας και Β’ θμιας εκπαίδευσης να αφιερώσουν χρόνο σε δράσεις-συζητήσεις εκδηλώσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού με στόχο την ευαισθητοποίηση των σχολικών κοινοτήτων και την επαγρύπνηση  όλων των μελών τους για την έγκαιρη παρέμβαση, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές της συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» , όπως και ο όρος «θυματοποίηση»  χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.
Συχνά το «ισχυρότερο» παιδί αντλεί από την πράξη του κάποιο όφελος, όπως ευχαρίστηση, κύρος, υλικά αποκτήματα, ενώ το «αδύναμο» παιδί δεν μπορεί να προστατέψει με ουσιαστικό και ριζικό τρόπο τον εαυτό του.
Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι και ομαδικό φαινόμενο, καθώς δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε μαθητές είτε ενήλικες.
Ακούστε δύο   ιστορίες για τη βία στα σχολεία, από παιδιά για παιδιά
« Τα μπαλόνια της φιλίας»
και «Η Μόνα σε καινούριο σχολείο»  Δεν υπάρχουν σχόλια: